mereka yang hebat

Wednesday, October 26, 2011

siti nurhaliza dan ungu


aku syak dato' siti nurhaliza suka kaler ungu la. tema album dengan KD pun kaler ungu. tema birthday ke-31 pun kaler ungu. baju raya pun kaler ungu.















susah jadi orang terlebih observant ni. haish.

p/s : entri ni takde kaitan dengan yang hidup atau yang mati. sekian.

Thursday, October 20, 2011

bertambah setahun


semalam hari lahir siblingku ejad yang ke-22. tahniah ejad. welcome to the club.


malas nak salin balik resipi. klik je link kat bawah ni :

semoga panjang umur, murah rezeki.
semoga menjadi lebih matang dalam berfikir dan bertindak.
terima kasih sebab jadi bro aku. huhu :)

menganyam harapan


jawapan kepada kesibukan dan senyap sunyi aku selama ini.


amali seni yang perlu aku siapkan. mengambil masa seminggu lebih untuk siap. yang ini belum siap framing lagi. esok baru siap framenya. medianya pensel warna dan soft pastel. saiznya lebih kurang 23" x 20". aku olah semula gambar ini dengan memberi pelbagai warna. aku kan suka warna warni.

gambar ini diambil dari link ini :

credits to Nangz. gambar yang dia shoot semua lawa lawa.
simple yet nice and meaningful.

Friday, October 14, 2011

one in a million


kalau dapat jadi one in a million kan bagus. huhu *berangan*


p/s : argh! lagu ni asyik bermain dalam kepala aku. toloooongg!

Tuesday, October 11, 2011

terima kasih


sedar tak sedar dah nak masuk dua tahun aku menulis blog. lebih kurang umur anak sedara aku jugak. bermula dengan dua entri berbahasa inggeris yang aku tulis, kemudian beralih angin menulis dalam bahasa kebangsaan kita semua. malah review filem antarabangsa juga aku menulis dalam bahasa Melayu. walaupun aku masih rojakkan dan sulamkan juga dengan bahasa asing yang lain, tapi tetap aku utamakan menulis dalam bahasa ini.

tahu kenapa?

kerana aku tahu ada pembaca aku yang datang bukan setakat dari Malaysia, tapi juga negara negara lain. kepada yang berbangsa asing, aku mahu memperkenalkan tulisan bahasa ibunda kita kepada mereka. dan kepada orang orang Malaysia yang menetap di luar negara, aku harap sedikit sebanyak tulisan aku ini mampu mengubat kerinduan mereka yang hampir setiap hari akan berbahasa asing dan menghirup udara di sisi lain dunia selain Malaysia.

apa salahnya kita berbahasa Melayu? tak ada apa yang kita perlu malukan dengan bahasa sendiri. sebaliknya malulah jika kita lupa asal usul kita sendiri.

di kesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih kepada 10,846 (dan seterusnya) pembaca blog aku selama ini. mungkin 10k tu jumlahnya tak banyak bagi sesetengah orang, tapi bagi aku cukup besar nilainya. kalau tak ada yang baca blog aku, aku pun mungkin tak ada hati lagi nak menulis.

teruskan membaca blog aku. sebab blog aku ditulis dalam bahasa Melayu. boleh tak macam tu? hehe.

ada apa apa cadangan entri yang korang nak aku tulis / review, boleh tinggalkan kat ruang komen kat bawah ni (kalau nak la)

akhir sekali, terima kasih semua. *terharu*

nah. untuk korang.

Thursday, October 6, 2011

resipi kuih keria


minggu lepas aku balik kampung. menghadiri majlis kahwin kawan baik aku.

*illeeyany, in case if you're reading this.. congrats for your wedding!*

dan aku dapat beberapa biji keledek putih free daripada abang aku dan emak. aku bawak balik seremban. terima kasih abang amin. terima kasih mak.

keledek putih yang chubby.

balik rumah sewa kat seremban, aku pun search la kat internet untuk resipi kuih keria. teringin nak buat sendiri memandangkan aku suka makan kuih ni. rupanya senang jugak nak buat. aku cari dekat website faveret aku iaitu MyResipi. ini link untuk resipi kuih keria tu.


jom tengok bahan bahan dan cara membuat.

bahan-bahan :

1/2 kilo keledek putih (ni kalau ikut resipi sebenar. sebenarnya masa aku buat ni aku pakai main agak je)
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air

cara-cara :
1. memula kupas kulit keledek. bersihkan. kemudian potong kecik kecik.
2. rebus keledek dengan air. air jangan banyak sangat, cukup untuk tenggelamkan keledek je.
3. bila dah empuk (lebih kurang 15-20 minit rebus), angkat dan toskan air.
4. lecekkan keledek dengan sedikit garam sementara masih panas. bukan apa. kalau dah sejuk nanti keledek akan jadi tak lembut sangat dan susah nak dilecek.
5. lepas siap lecek, tunggu sejuk sekejap.
6. tambahkan 1 cawan tepung gandum. uli adunan sampai sebati. memang agak melekat lekat sikit. kalau suka keras sikit, tambah lagi tepung gandum tapi jangan la banyak banyak. masukkan sikit sikit.
7. bentukkan adunan menjadi gelang gelang yang comel. proses ni agak leceh sikit sebab dia melekat lekat. so untuk elakkan melekat lekat kat tangan, bubuh minyak kat tapak tangan dan mula buat gelang gelang tu sampai habis adunan.
8. goreng gelang tu. lebih elok kalau goreng garing / kuning keperangan.


9. untuk sira, masukkan gula dan air (jangan banyak sangat. cukup untuk buat gula tu basah / tenggelam sikit). panaskan dalam kuali tanpa minyak sampai gula jadi pekat.
10. lepas gula dah pekat, tutup api. nak tau pekat atau tak, gula akan berbuih mendidih. kemudian angkat sudip yang kacau gula tu. kalau gula lambat jatuh dan tak mengalir macam air, maksudnya gula dah pekat.
11. masukkan gelang gelang tadi dalam kuali. balik balikkan gelang dengan gula pekat sampai semua gelang disira sepenuhnya.
12. angkat dan hidang dalam pinggan yang comel.
13. sedia untuk di'ngap'.

tadaaa! inilah dia kuih keria yang dah siap.


petua :
1. jangan rebus keledek terlalu lama. bila dah empuk je terus angkat. kalau terlalu lama direbus, warna keledek akan jadi kurang cantik, isi akan jadi terlalu lembik. bila lembik, akan guna banyak tepung. bila guna banyak tepung, kuih akan jadi keras. bila kuih jadi keras takde orang nak makan dan akan komplen 'weh, keras la kuih keria ni..'
2. lebih baik lecek keledek sementara masih panas sebab tekstur kuih akan jadi lebih lembut dan senang dibentuk.
3. boleh guna keledek merah / oren sebagai alternatif, tapi kurang sedap berbanding pakai keledek putih. keledek merah / oren lebih lembut teksturnya berbanding keledek putih. jadi keledek merah / oren sangat sesuai dibuat kuih cucur badak. sukatan untuk buat adunan cucur badak masih sama dengan keria cuma kena tambah inti.
4. goreng gelang dengan garing. kalau tak garing warna kuih akan jadi pucat dan bila kuih dah sejuk ia akan jadi lembik.
5. masa nak buat sira, jangan guna air banyak sangat. kalau air banyak, sampai tahun depan pun takkan pekat punya gula tu. kalau air terlalu sikit pulak, gula tu akan jadi gula hangus (karamel) so kalau terlebih masak karamel tu akan jadi pahit. dan mengikut petua kawan aku yang bernama ilah, pakai gula halus instead of gula pasir biasa. disebabkan aku taktau pakai gula halus akan nampak lagi cantik, aku bedal je gula pasir biasa. hehe. agak fail jugak la nak menyira tadi. menyirap ada la. cuba banyak kali baru boleh. haha.

first time buat kuih keria. so buat sikit je. adunan di atas dapat buat lebih kurang 30 biji kuih keria. mula buat pukul 4 pagi sampai pukul 6 pagi. (biasalah. beginner macam aku memang lampi sikit. hehe). makan sebagai sarapan pagi bersama classmates aku. nasib baik habis. dan nasib baik kuih tu tak keras. alhamdulillah.

apapun, selamat mencuba. majulah kuih keria untuk Malaysia!

Tuesday, October 4, 2011

musim yang datang dan pergi


ye. tajuk yang.. ergh. abaikan.

musim apa agaknya? ya. musim membuat kerja kursus. sekali datang macam tsunami banyaknya. tak putus putus. kalau la assignment tu macam hadiah hari jadi kan best. haha. oke itu sudah pasti takkan mungkin berlaku.

musim musim macam ni jugak, jadual makan aku dah tak teratur. ikut sempat je. kadang kadang satu hari terus tak makan then drag sampai waktu supper terus. rasa kenyang je mengadap assignment. serius. tak tipu. *mata ke atas tangan ke bahu*

sambil bertemankan lagu lagu koleksi within temptation, lagu hindustan, lagu korea, lagu china dan macam macam lagi, aku bertahan jugak. aku kan sayang gila kat assignment. tu sebab tak boleh berenggang. hadap laptop pun nampak assignment. tido pun mimpi assignment.

memang cinta matiku.

maaf aku curi masa korang dengan membaca entri picisan hari ni. saja. entah apa entah aku merepek pepagi buta macam ni. lain kali aku tulis sesuatu yang lebih mencabar minda korang pulak.

salam kabare *lagu pengakap*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...