mereka yang hebat

Wednesday, November 16, 2011

resipi bihun singapore


kali ni aku nak share kat semua cara cara buat bihun singapore yang paling simple dan mudah. dan macam biasalah.. ikut style aku. kepada orang orang singapore, kalau salah jangan marah ye.. saya budak baru belajar main masak masak. haha. oke tak kelakar.

hidangan untuk : 5-6 orang

bahan-bahan A: (ditumbuk)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis
5-7 tangkai cili padi
1 camca besar lada hitam

bahan-bahan B:
1 batang lobak merah (dihiris panjang panjang)
1 keping fishcake (dipotong ikut suka anda - jangan terlalu besar)
fishball (ikut suka banyak mana - dipotong dua)
1 keping tauhu (dipotong kecik kecik)

1 peket bihun
1 camca besar lada hitam (ditumbuk kasar- dimasukkan sebelum bihun diangkat)
garam dan perasa sesedap rasa

cara-cara:
1. mula mula, rendam bihun dalam air panas. kemudian toskan airnya. letak tepi dulu.
2. tumis bahan A dalam kuali. minyak tu dalam setengah ke 1 senduk je. jangan banyak sangat nanti bihun tu berminyak so tak sedap karang. tumis sampai naik bau.
3. lepastu masukkan bahan B. kacau guna sudip. tujuan masukkan bahan B ni supaya tauhu tu tak hancur, fishball dan fishcake tu masak, dan lobak merah tu tak keras sangat so dia sedang sedang saja kerangupannya.
4. lepas agak agak lobak merah tu dah tak keras sangat (jangan sampai layu), masukkan bihun. kacau dengan sudip di kedua dua belah tangan untuk mendapatkan impak yang maksima. gaul sebati semua bahan dalam kuali puan puan sehingga mereka betul betul mesra dan cukup kasih sayang ya. masukkan garam dan perasa. gaul lagi.
5. kemudian, taburkan lada hitam yang dah ditumbuk kasar tu. gaul sekejap. tutup api.
6. akhir sekali, hidangkan bihun dalam bekas yang comel comel.
7. sedia untuk diperhabiskan beramai ramai.

tadaaaaa! dah siap. yok serangggg!


selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...