mereka yang hebat

Tuesday, March 15, 2011

kasut tumit tinggi jejas kesihatanwanita dan dunia fesyen tidak dapat dipisahkan. ada segelintir wanita gemar bergaya sehingga sanggup membelanjakan banyak wang semata mata untuk mendapatkan rekaan terkini kasut, beg tangan, atau pakaian.

namun, antara sedar atau tidak fesyen mampu menjejaskan kesihatan kita apatah lagi ia boleh menyebabkan beberapa penyakit sampingan yang boleh mengganggu kehidupan seharian.

kasut tumit tinggi contohnya, adalah aksesori mesti ada bagi kaum wanita. terdapat pelbagai rekaan, warna, dan jenama dengan harga berbeza dijual di pelbagai pusat beli belah. kasut tumit tinggi memberikan tekanan kepada lutut dan kajian dilakukan Persatuan Ortopedik Kaki Amerika Syarikat menyatakan bahawa seorang wanita yang mengenakan sepatu bertumit tinggi sekurang kurangnya tiga sentimeter (sm) akan meningkatkan tekanan pada lutut sehingga 26 peratus.

keadaan ini akan mengundang penyakit osteoporosis dan penyakit sendi. malah, ia juga boleh mengakibatkan rasa sakit pada kuku, bengkak pada jari kaki sehingga menjadi radang kulit, menyebabkan kesihatan pada punggung dan inflamasi pada tendon sehingga mengundang kesakitan pada bahu, lutut, siku, pergelangan kaki juga tangan.bagi mengelak mengalami penyakit itu, persatuan berkenaan menyarankan wanita supaya memakai sepatu dengan tumit tidak melebihi dua sm dan tempoh pemakaiannya tidak melebihi tiga jam secara berterusan.

menurut satu kajian yang dijalankan di London, tindakan memakai kasut tumit tinggi membolehkan seseorang wanita nampak bergaya tetapi ia juga menjejaskan peluang si pemakai untuk menimang anak.

gaya berdiri yang tidak seimbang setiap kali memakai kasut bertumit setinggi 12.7 sentimeter memberi kesan kepada organ dalaman dan kesuburan wanita.

lebih mengejutkan apabila sesetengah reka bentuk terbaru kasut tumit tinggi boleh membuatkan rambut gugur. ini berlaku kerana kedudukan pinggul cuba ditolak ke depan oleh pemakai membolehkan isi perut bergerak ke depan, menimbulkan keadaan yang ramai wanita menyangka ia adalah 'perut buncit'.

keadaan itu memampatkan organ dalaman dalam keadaan yang dikenali sebagai visceroptosis dan ia turut memberi kesan pada leher, belakang, sakit bahu, sakit kepala, malah keguguran rambut.


visceroptosis ialah keadaan yang biasanya menyerang wanita memakai korset atau barut tetapi kini ia menemui 'mangsa' baru dengan menjadikan kaki sebagai sasaran.

menurut kajian sama, pemakaian kasut tumit tinggi juga boleh menyebabkan masalah kesuburan dan kitaran haid serta fungsi bahagian atas tubuh badan.

selain kasut tumit tinggi, pemakaian tas tangan juga boleh menjejaskan kesihatan terutama yang besar dan berat kerana ia boleh menyebabkan tekanan kepada tulang.

kajian pakar tulang mendapati barangan yang banyak di dalam tas tangan akan memberikan tekanan kepada tulang bahu sekaligus menyakitkan otot pada satu sisi badan.

lebih serius, tekanan itu akan mendatangkan kesan kepada punggung dan bahu. untuk mengatasinya, anda boleh cuba menggunakan beg sandang belakang yang mampu memuatkan pelbagai barangan secara seimbang pada kedua dua belah bahu.

jika anda masih enggan menukar kepada beg gaya sandang itu, cuba gilirkan letak tali beg sandang bagi mengurangkan kesakitan otot pada hanya sebelah bahu.

satu lagi kaedah yang dapat membantu adalah usahakan untuk berdiri tegak ketika menyandang tas tangan dan sesekali rehatkan bahu anda dengan cara meletakkan beg di bawah jika ada kesempatan.

dipetik daripada : harian metro. selasa, 8 mac 2011.
gambar ihsan pakcik google.

macam ngeri je bunyinya, kan?
cheh! baru je terfikir nak melaram dengan kasut tumit tinggi dan beg tangan yang cantik cantik. *ayat sarkastik*

kawan kawan, jom kita ramai ramai pergi praktikum kat sekolah nanti pakai kasut 'mcdonald'..!
hehe~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...