mereka yang hebat

Sunday, February 10, 2013

kebahagiaan adalah hak milik setiap insan


aku baru selesai mengulang baca novel 'tunas' karya hlovate. entah kenapa, euforia dalam badan boleh meningkat kalau baca novel ni. mungkin sebab aku rindu zaman sekolah. mungkin sebab aku rindu kawan kawan. atau mungkin juga sebab aku rindu 'benz alif'. haha. rindu 'benz alif' takkan mungkin. sebab aku all girls school. hahaha. tak kelakar.

ada seseorang request kat aku untuk tulis sebuah entri tentang happiness. kebahagiaan. apakah kau sedang dilamun cinta, sahabat? hehe. tak. aku saja saja je meneka. mungkin aku salah. tapi kalau betul pun apa salahnya, kan?


kebahagiaan, suatu definisi yang sukar untuk digambarkan dengan kata kata. kebahagiaan, hanya boleh diinterpretasikan dari dalam hati. kalau kau rasa kau bahagia, bahagialah jadinya. kalau kau rasa sedih, sedih la jadinya. kalau kau rasa gembira, tepuk tangan. kebahagiaan itu suatu perasaan. suatu emosi. sesuatu yang kadang kadang terzahir dengan perlakuan fizikal seperti senyum, ketawa, buat perkara gila, dan sebagainya.

bagi aku, kebahagiaan itu datang bila hati kita merelakan sesuatu perkara itu dibuat tanpa paksaan. contohnya pergi sekolah untuk belajar. kalau kau rasa pergi sekolah itu suatu paksaan, maka kau tak rasa bahagia. kalau kau rasa main bola sepak itu satu paksaan, maka kau takkan rasa bahagia. pokoknya, perkara yang kau buat dengan paksaan sebenarnya membuatkan kau rasa tak bahagia. cuba kalau buat dengan rela hati, mesti rasa bahagia je, kan? contohnya, kau ada crush. dan crush kau buat perkara yang menyakitkan hati kau. tapi sebab kau suka dia, kau rela hati kau disakitkan. malah kau rasa bahagia pulak tu. haish. pelik memang pelik. tapi sebab rela. bila kita rela melakukan sesuatu tanpa paksaan, maka kita akan rasa bahagia.

aku tak reti sangat nak define erti kebahagiaan. sebab bahagia itu sesuatu yang subjektif. definisi bahagia berbeza bagi setiap manusia. ada juga manusia yang bahagia bila kena paksa. ada yang bahagia bila duduk bersendirian. ada yang bahagia bila duduk dalam keramaian. ada yang bahagia bila dapat membeli belah. ada yang bahagia bila dapat makan sedap sedap. ada yang bahagia bila dapat keamanan. dan ada yang bahagia bila dapat tidur dengan lena tanpa gangguan. setiap kebahagiaan tak boleh diukur dengan material dan wang ringgit. sebab kadang kadang, kalau kita ada duit dan harta yang banyak pun, tapi kalau hati tak tenang, pun tak bahagia jugak. ye dak? maka, kalau nak hati tenang, dekatkanlah diri dengan Allah. makanan rohani kena cukupkan jugak. dalaman kena kuatkan jugak. barulah luaran tu nampak ceria sentiasa. in sha Allah akan bahagia walaupun tak ada harta. sebab Allah akan cukupkan rezeki kepada hamba-Nya yang merasa cukup. err.. faham tak maksud yang aku nak sampaikan ni? harap harap la faham. hehe.aku harap perkongsian dan pendapat aku yang tak seberapa ni dapat memberi manfaat untuk kita semua.
kepada yang request entri ni, terima kasih.
kepada waiting list entry yang lain, harap bersabar.
idea tak boleh dipetik terus dari pokok macam tu je.
hehe.

sekian terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...