mereka yang hebat

Thursday, December 2, 2010

rebung masak lemak cili padi



bahan-bahan A
(ditumbuk) :
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
sejemput udang kering
5 tangkai cili padi (nak pedas lagi tambah la sendiri ek)

bahan lain :
1 plastik rebung (nak ganti dengan ayam ke, udang ke, daging ke, pucuk paku ke, pucuk ubi ke apepon boleh.. ikut suka hati korang la)
1 plastik santan
sebatang serai (dititik)
garam
gula
ajinomoto (kalau suka. tak suka pun takpe janji aku suka)

cara-cara:
1. memula, rebus rebung supaya hilang bau.
2. tuskan air rebung tadi, pastu dengan periuk yang sama, masukkan air sampai sama paras dengan rebung. lebih sikit pun takpe janji rock.
3. bila air dah menggelegak, masukkan bahan A yang dah ditumbuk tadi. kacau sikit guna senduk.
4. bila bahan tadi dah sebati, dah naik aroma dia, masukkan pulak santan. jangan ragu dan malu. masukkan terus sepaket santan tu tanpa syak wasangka lagi.
5. tambah garam, gula, ajinomoto sikit. ikut sedap korang la rasa macam mana yang korang nak.
6. pastu last sekali masukkan serai yang dah dititik. bukan apa, nak bagi sedap lebih sikit je sebenarnya.
7. tunggu la 3-5 minit sampai mendidih betul. dah siap. ha, lepastu, silalah hidang comel comel dalam mangkuk lepastu letak atas meja makan.
8. sedap dimakan bersama nasik putih, sambal belacan dan kacang botol.

selamat mencuba ya kawan-kawan! hehe~ :)

6 comments:

  1. nak cube tang makan je..leh tolg mskkn? hehehe

    ReplyDelete
  2. hahaha.
    saya taktau masak.
    saya kongsi resipi je.
    hehe~ :)

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam..
    lapor eh?
    pegi try resipi ni.
    hehe.

    ReplyDelete
  4. salam. look delicioussss !
    haha.

    ni link blog aku : rajen2 la usha ye. http://norrukhilarosli.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. rukhi: thanx.
    saya dah follow.
    terima kasih, ya. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...