mereka yang hebat
Monday, May 21, 2012
resipi sup ABC
macam nama dia jugak. senang je nak buat sup ABC ni. sambil pejam mata pun boleh.
hidangan untuk : 1 keluarga.
bahan-bahan A: (ditumbuk)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis / udang kering
bahan-bahan B:
3 batang crab stick (potong-potong selebar jari telunjuk anda. make sure jangan sampai terpotong jari telunjuk anda sudah..)
2 - 3 biji kentang sederhana besar (setiap kentang dipotong 6 bahagian)
1 peket suhun kering
1 batang lobak merah sederhana besar (dibersihkan kulit, dihiris nipis nipis dan bulat bulat)
1/2 ketul kiub pati ayam
lada sulah / lada putih.
garam dan perasa sesedap rasa.
minyak untuk menumis (lebih kurang 2 / 3 sudu besar)
cara-cara:
1. mula mula, rendam suhun kering dalam semangkuk air. biar sampai suhun jadi lembut. letak tepi dulu.
2. tumis bahan A dalam periuk sehingga naik aroma yang sedap itu. tapi jangan sampai hangus pulak.
2. lepastu, masukkan 2 mangkuk (sederhana besar) air ke dalam periuk. biarkan dalam 2-3 minit sampai air mendidih.
3. masukkan kiub pati ayam.
4. lepas air mendidih, masukkan kentang. tunggu barang 5 - 7 minit atau sampai kentang jadi separuh empuk.
5. masukkan lobak merah yang sudah dihiris nipis dan bulat bulat. biar sekejap dalam 2-3 minit.
6. masukkan crab stick. tunggu sampai crab stick kembang tapi jangan la melampau sangat kembangnya. biasa biasa je sudah.
7. last sekali, masukkan suhun yang dah rendam sampai lembut tadi.
8. masukkan garam dan perasa ikut sedap rasa anda.
9. for the final touch, masukkan lada sulah / lada putih. taknak letak pun takpe. tapi kalau letak lagi sedap kot. hehehe.
10. bila semua isi sup tu dah empuk, tutup api. angkat. dan hidang panas panas dalam mangkuk yang comel comel.
11. dah siap.
tadaaaaa. lebih kurang macam nilah rupanya. simple je. budak tadika pun boleh buat.
petua :
1. masukkan kentang dulu. tujuannya sebab nak bagi kentang empuk. kentang ni dia ambik masa sikit untuk empuk. sama jugak kalau nak masak kari yang bubuh kentang atau masak sayur campur yang ada kentang atau sambal goreng yang bubuh kentang. kalau nak tau dia dah empuk atau tak, cuba belah sikit kentang tu pakai hujung senduk sementara nak tunggu masukkan bahan yang lain. kalau senang dibelah pakai hujung senduk, maksudnya dah empuk la tu. lagi satu, warna kentang akan berubah jadi transparent sikit. sikit je tau. jangan lebih lebih sangat transparent nya tu.
2. lobak merah tu lebih baik dihiris nipis supaya cepat empuk dan senang untuk dimakan.
3. kalau alergik dengan udang kering, gantikan dengan ikan bilis.
4. jangan potong crab stick besar besar. sebab nanti bila dah masuk dalam sup tu, saiz dia akan kembang 2 kali ganda.
sup ABC ni sedap dimakan dengan nasi putih, bubur nasi, atau makan camtu je pun boleh. no hal punya.
selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment